Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει αρχίσει να μπαίνει ενεργά στο εκπαιδευτικό προσκήνιο από το 2021 σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ειδικότερα, μέσα από το μάθημα Εργαστήριο Δεξιοτήτων, όπου για το σχολικό έτος 2021-22 εφαρμόστηκε η ενότητα STEM, με εφαρμογή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής στα σχολεία της χώρας σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η εκπαιδευση με τις απαιτήσεις της τεχνολογικής εποχής. Τα σετ αυτά περιέχουν επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Έτσι, τα παιδιά από 4 έως 15 ετών, έρχονται σε επαφή με την ρομποτική σε απλουστευμένη μορφή, κατασκευάζουν τα δικά τους απλά ρομπότ από lego και τα προγραμματίζουν με εντολές που ετοιμάζουν με την βοήθεια των εκπαιδευτικών ή εξωτερικών συνεργατών που καλούνται να συμβάλλουν στην διαδικασία. Πέρα από τα σχολεία, πολλά φροντιστήρια και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σε συνεργασία με κάποιον εξωτερικό παράγοντα πχ εργαστήρια τεχνολογίας της πόλης, κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον αρκετών παιδιών διαφόρων ηλικιών, ώστε να διαμορφώσουν ομάδες και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.
Το γεγονός ότι το πρότζεκτ της εκπαιδευτικής ρομποτικής μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλα θέματα και άρα με πολλά διαφορετικά μαθήματα, επιτρέπει την πιο ομαλή εισαγωγή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να αναγνωρίσουν ότι η δημιουργία ενός αυτοματισμού, αποτελεί ένα εργαλείο με εφαρμογή σε ο,τι διαλέξουν να ασχοληθούν, συν το ότι μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα -ή βλέπουν πως τα έχουν λύσει άλλοι συνομήλικοί τους- μέσα από μια διαδικασία που για αυτούς είναι πιο κοντά στο παιχνίδι και τη διασκέδαση παρά στο μάθημα.
Μετά την αύξηση του ενδιαφέροντος στον συγκεκριμένο τομέα, ξεκίνησαν και πολλοί διαγωνισμοί σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, στους οποίους επιλέγεται μια θεματική και ένα προκαθορισμένο πρόβλημα του πραγματικού κόσμου, που αφορά καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας (λ.χ. την αξιοποίηση του νερού, τις μεταφορές, την ανακύκλωση). Η κάθε ομάδα καλείται να επιλύει αυτό το ζήτημα προτείνοντας τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, με το ρομπότ που θα φτιάξει. Σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός και έτσι όλες οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές βλέπουν στην πράξη σενάρια λύσεων που λειτούργησαν και πέτυχαν τις αποστολές τους και σενάρια που κόλλησαν σε κάποιο στάδιο, κάνοντας την μάθηση πιο διαδραστική και βιωματική.
Οι γνωστοί παγκόσμιοι διαγωνισμοί που γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο είναι το First Lego League και η World Robotics Olympiad, που ως FLL Greece και WRO Hellas πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα πολλοί δήμοι διεξήγαγαν αρχικά τοπικά τουρνουά, με σκοπό να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, όπως το Φεστιβάλ Ρομποτικής που οργάνωσε και υλοποίησε η ΔΔΕ Τρικάλων. Οι διαγωνισμοί αυτοί, έχουν ως στόχο να κεντρίσουν ακόμα παραπάνω την περιέργεια των μαθητών, ώστε να τους ενεργοποιήσουν να ασχοληθούν ενεργά με το πρότζεκτ τους και να μάθουν στην πράξη τι είναι οι αισθητήρες και πως λειτουργούν και με ποιο τρόπο να σκέφτονται ώστε να προγραμματίσουν την κατασκευή τους να κάνει αυτό ακριβώς που θέλουν.
Η ρομποτική καλεί τα παιδιά να σκεφτούν πιο δημιουργικά, να αντιμετωπίσουν προβλήματα ενώ παράλληλα εξασκούν το ομαδικό πνεύμα και να βρουν κοινό ρυθμό, καθώς κάποια από αυτά καλούνται να υποστηρίξουν το μικρό τους πρότζεκτ και σε επίπεδο υγιούς ανταγωνισμού στα πλαίσια ενός διαγωνισμού. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση που πλέον επιβάλλεται, καθώς η νέα αυτή γενιά μεγαλώνει μπροστά σε έναν υπολογιστή και με παιχνίδια που η μηχανική πολυπλοκότητά τους αυξάνεται εκθετικά, για παράδειγμα τα απλά αυτοκινητάκια έχουν αντικατασταθεί από τηλεκατευθυνόμενα. Η ανάπτυξη του τομέα της ρομποτικής και των αυτοματισμών, δίνει μια κατευθυντήρια γραμμή για τη νέα βάση σε γνώσεις που θα είναι απαραίτητη για την επαγγελματική εξέλιξη στο μέλλον και το να εισάγεται ένα παιδί από το σχολείο σε αυτό τον τρόπο σκέψης από νωρίς, θα ωφελήσει προσαρμογή του στην καθημερινότητα, όπως φαίνεται να τείνει να διαμορφωθεί.
Πηγές
https://www.infokids.gr/rompotiki-sta-sxoleia-aytes-einai-oi-o/
https://www.protothema.gr/technology/article/632521/ekpaideutiki-robotiki-sta-sholeia-/